Kezelés

A PCOS egyelőre nem gyógyítható, de a tünetek visszafordíthatóak, és az állapotromlás megakadályozható az éveken át alkalmazott megfelelő kezeléssel.

Fontos tisztázni, hogy az alapkezelés minden PCOS-ben szenvedő számára ugyanaz, függetlenül a konkrét panaszaiktól! Egyeseknek a fokozott szőrnövekedés, másoknak a meddőség okozza a fő gondot: de nem magát a tünetet kell kezelni, hanem az alapbetegséget.

Az alapkezelés az inzulinrezisztencia visszaszorítására irányul. Három fő összetevője miatt hármas alapkezelésnek nevezik, amely újabban kiegészült egy újabb igencsak fontos összetevővel, a pszichés pillérrel.

Tehát a trükk az egyensúly megteremtése: az energiabevitel (étrend) és energiafelhasználás (mozgás) szinkronitását kell megteremtenünk, amelyben segíthet a metformin-származék (gyógyszer), de az egyensúly elérése és megtartása sokkal könnyebb akkor, ha pszichés alapozás is kellően erős mindehhez.

Gyógyszeres kezelés

Étrend

Mozgás

Psziché

a-kezelés-4-pillére

A kezelés követése

A kezelés eredményessége elsősorban a tünetek javulásában mutatkozik meg.
A beteg páciens követése során azt vizsgálják, hogyan szorulnak vissza a PCOS tünetei. Ehhez türelemre is van szükség, mert ez egy lassú folyamat!

  • Aránylag hamar csökken a bőr zsírossága. A pattanásosság már három hónapra észrevehetően javul.
  • A menstruáció fél éven belül a legtöbb esetben rendszeresebbé válik, de van, akiknek ez tovább tart. Spontán teherbeesésre már a kezelés első hónapjában is van kilátás, ezért az időben nem jelentkező menstruáció esetén terhességi teszt is végzendő.
  • A szőrösödés makacsabb probléma, mert a meglevő szőrök nem hullanak ki élettartamuk előtt a kezelés hatására, viszont egyre kevesebb új szőr nő ki, így fél-egy éven belül értékelhető a szőrzet ritkulása.

A kezelés terhesség alatti folytatása jelentősen csökkenti a korai vetélés lehetőségét, a terhességi cukorbaj kialakulását.

Ha az alapkezelés kellő várakozás (egy év) ellenére sem hozza meg a várt eredményt, akkor a következőket kell mérlegelni:

  • A páciens együttműködik-e a kezeléssel: betartja-e az életmód váltást, rendszeresen szedi-e a tablettát, testsúlyát a testösszetételét, testsúlyát igyekszik-e normalizálni
  • Más betegség nem áll-e fenn, amit az első diagnózis felállításakor nem vett észre az orvos (pl. pajzsmirigy-alulműködés)
  • A metformin esetleg genetikus okoknál fogva nem hatásos. Ennek vizsgálata egyelőre még csak kutatás tárgya.

Ha fentiek rendben vannak, de az alapkezelés mégsem hozza meg a kellő javulást, akkor – ritkán –  a kezelés módosítására vagy kiegészítésére is lehet szükség.

Részletesebben a naprakész írások: http://pcos.comlu.com/06atreattriple.html

Newsletter Powered By : XYZScripts.com