IR

Az a bizonyos megjegyezhetetlen szó: az inzulinrezisztencia

Többféle örökletes sajátság közül az inzulin-hatás zavarát hangsúlyozzuk ki, amelynek az immár közismert elnevezése az inzulinrezisztencia (IR). Ekkor a szervezetben az optimálisnál több inzulin termelődik, ami sokrétű hormonális és anyagcsere zavart okoz.

PCOS-IR-kapcsolata

A hiperinzulinaemia (tehát amikor túl sok inzulin termelődik) több lépcsőben felborítja a hormonháztartást és az anyagcserét. A kisiklott folyamatok lassan haladnak előre, hosszú éveken át. Változatos tünetekkel jár, azonban ezek sokáig nem hívják fel a figyelmet az alapproblémára. Gyakori, hogy  a tünetek ellenére az alapbajt nem ismerik fel vagy nem kezelik megfelelően, miközben a rossz irányba sodródó szénhidrát- és zsíranyagcsere, a megváltozott véralvadékonyság, vagy cukorbetegség és/vagy szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezet. Az élet későbbi szakaszában már ezek és további súlyos szövődmények uralják a képet.

Az érintettek  családjában gyakoriak az anyagcsere betegségek, tehát a cukorbetegség, az elhízásra való hajlam, a szív-és érrendszeri problémák halmozódnak. Az örökletes tényezők mindkét szülő oldaláról, akár egyéb metabolikus zavarokkal kombináltan is érkezhetnek. A kövér, kopaszodó, zsíros bőrű férfiak valószínűleg a PCOS férfi megfelelői és örökletes hordozói, de petefészek hiányában kevesebb tünettel.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com