Kérdezz-felelek


PCOS

Tisztelt Doktornő! Tavaly abbahagytam a fogamzásgátló tabletta szedését, mert Leiden heterozigótaságot állapítottak meg nálam. (Ugyan már 4 éve szedtem gyógyszert ez előtt, és nem volt trombózisom, és minden orvos mást mondott, hogy ilyenkor mi a teendő, nos végül abbahagytam majd pár hónap kihagyás után újra elkezdtem szedni saját döntésre, mert fogytam 1-2 kilót ami rajtam nagyon meglátszik, mert eleve nagyon vékony vagyok, és pattanásos lettem, illetve nem volt menstruációm.) Ezután elmúltak a panaszok, és fél év után elmentem az éves nőgyógyászati kontrollra, ahol a hüvelyi UH-on PCOS-es tüneteim voltak. Abbahagytam a fogamzásgátlót, hogy tudjunk hormonvizsgálatot végezni, eredményeim: TSH: 1,65 LH: 5.0 FSH: 2,4 P4: 2,6 E2: 34 T:2,22. Ezután 1-2 hónapra elkezdett hullani a hajam, nem volt menstruációm és a szokásosnál is pattanásosabb és szőrösebb voltam (mindig is ezekre hajlamos voltam). Elmentem egy endokrinológushoz, aki azt ajánlotta, hogy vagy szedem tovább a fogamzásgátlót addig, amíg nem szeretnék gyermeket (saját felelősségre a Leiden hz miatt), vagy pedig elkezdem szedni a Merkformint. Azonban nem végzett terheléses cukorvizsgálatot rajtam, mert azt mondta ha vékony vagyok nem lehetek cukorbeteg. (?!) Most én, a fogamzásgátló mellett döntöttem (Nuvaring), gondolom nem a leghelyesebben,de nem akartam se megkopaszodni, se "elfogyni", és senki nem győzött meg arról, hogy ismerik ezt a betegséget pontosan, és tudják jól kezelni.. A kérdésem a következők lennének: 1.A tüneteim javultak, azonban most megint elkezdett hullani a hajam, és ez fogamzásgátló szedése mellett is lehetséges-e,hogy a PCOS-től van?  2. Fogamzásgátló szedésével/ szedése mellett: -Igaz-e, hogy el lehet "halasztani" a PCOS kezelést, a betegség súlyosbodása nélkül? -Terheléses cukorvizsgálatot el lehet-e végezni? -IR beigazolódása esetén a "cukros" gyógyszereket emellett lehet-e szedni ill a betegséget kezelni? 3. Lehetséges-e az, hogy csak a fogamzásgátló elhagyása okozott hormonváltozást bennem, és amiatt alakultak ki a ciszták, illetve milyen más betegségektől jöhet ez létre? 4. Csak életmódváltással, gyógyszerek nélkül, lehet-e kezelni a PCOS-t? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!! És elnézést sok kérdésért! Tisztelettel: L.Eszter


Tisztelt L. Eszter!

A panaszok nagy valószínűséggel a PCOS, illetve az inzulin rezisztencia következményei.
Hormonális fogamzásgátló szedésével/alkalmazásával a PCOS tüneteinek egy része gyakran elfedhető, azonban az alapproblémát okozó eltérés megfelelő kezelés nélkül rosszabbodik a fogamzásgátló alkalmazásának ideje alatt is.
Terheléses vércukor vizsgálatot érdemes végeztetni, mely során nemcsak a vércukor értékeket, hanem az inzulin értékeket is meghatározzák (0, 60 és 120 percnél). A vizsgálat elvégzése ciklusnaptól függetlenül, fogamzásgátló alkalmazása mellett is lehetséges.
Az esetlegesen szükséges gyógyszerek inzulin rezisztencia esetén alkalmazhatók hormonális fogamzáshátló használata mellett. A gyógyszeres kezelés csak kiegészítheti, de nem helyettesítheti a megfelelő étrendet és a mozgást. Az inzulin rezisztencia kezelése hormonális fogamzásgátló használata mellett is lehetséges.
A hormonális fogamzásgátló elhagyása mindenképpen hormonális változással jár (hiszen optimális esetben a saját hormonműködés beindul, és fenntartja a ciklust), de megfelelő működés esetén nem vált ki ciszta képződést a petefészkekben. Petefészek ciszta képződése hormonrendszeri eltérésre utal, de más betegségek, pl. endometriosis esetén is előfordulhat (ilyenkor inkább nagyobb, alacsony darabszámú ciszták képződnek).
PCOS, illetve inzulin rezisztencia kezelése lehetséges életmódváltással is, illetve ezek mindenképpen a kezelés részét képezik, de előfordulhat, hogy nem kellő hatékonyságúak, ez egyénenként igen különböző lehet. Ilyen esetekben gyógyszeres kezelés válhat szükségessé.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

Inzulinrezisztencia

Tisztelt Doktornő! A férjemmel egy éve járunk az egyik meddődségi klinikára, ahol augusztus közepén inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam. Azonban a tájékoztatás finoman szólva felületes volt. Nincs PCOS-m, de az egyik petefészkemben csokoládécisztám van, a prolaktinom majdnem magas volt. Fitoösztrogént és progeszteront tartalmazó krémmel kenem magam - ezt sem az orvos javasolta... -  Igazából fogalmam sincs mennyire súlyos az IR-em, mert az orvosom nem mondott semmit azon kívül, hogy diéta és minden nap egy óra kardio edzés. Gyógyszert nem írt fel, Inofolic-ot javasolt, mivel (ennek is én néztem utána) nincs mellékhatása és rendkívül gyorsan helyreállítja a sejtek inzulin-érzékenységét. Mivel a diagnózist követő héten külföldre költöztünk, nem tudtam ednokrinológushoz fordulni, és jelenleg még itt sem tudok szakrendelésre menni. Így, miután utánaolvastam a dolgoknak, 160g CH -diétát tartok, minden nap 20 perc intervallum edzést végzek, mert az állóképességem még halovány. Nem vagyok elhízva, 158 cm 55 kg, és 36 éves vagyok. A kérdéseim a következők lennének: a cukorterhelésem eredményei glük.éhgy. 4,5; inz.10,5  glük.60' 6,8; inz.109,4 glük.120' 5,5; inz.62,7 a HOMA indexem 2,1. Ilyen értékekkel milyen súlyos az IR-em? Megfelelő-e a 160g CH-s diéta, ha jól elvagyok vele azt leszámítva, hogy elég sokszor vagyok éhes emellett? Mivel nagyon sok élelmiszer tartalmaz minimális cukrot (pl. van egy teljes kiőrlésű lisztből készült  keksz, aminek egy darabjában 1,3 g cukor van) azokat sem lehet enni? Amikor helyreáll az inzulinom, utána mennyire kell tartani továbbra is a diétát, vagy azét lehet néha "bűnözni"?  Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Krisztina



Tisztelt Krisztina!

Az inzulin rezisztencia "súlyosságát" nemcsak a terheléses vércukor vizsgálat eredménye, hanem a mellette fennálló panaszok is meghatározzák. Pl. hiába van valakinek "enyhe fokú" inzulin rezisztenciája, ha e mellett nem lesz várandós. Ugyanakkor "súlyos fokú" inzulin rezisztencia mellett is teherbe lehet esni, nem feltétlenül a gyermeknemzéskor jelent problémát a szénhidrát anyagcsere eltérése. Emiatt nem szerencsés kategorizálni a leleteket. Ha mégis nagyon muszáj, akkor a leírtak alapján a "közepes fokú" eltérés véleményezhető az Ön esetében.

Az étrendnél nemcsak a szénhidrát tartalmat, hanem a szénhidrátok időbeni és minőségi elosztását is figyelni kell a megfelelő hatékonyság eléréséhez. Akkor megfelelő az étrend, ha az optimális testsúlyát (BMI 20-24 között) tartani tudja mellette, nem éhes és jó a közérzete. Amennyiben megfelelő időbeni, mennyiségi és minőségi szénhidrát elosztás mellett sem csökken az éhségérzet, érdemes emelni a táplálék szénhidrát tartalmát: a reggeli étkezés kivételével mindegyikét 5-5g-mal, a minőségi szénhidrát elosztások tartásával.
Kis mennyiségű (pl. 1.3 gCH / keksz) gyors felszívódású szénhidrátot tartalmazó kekszek fogyaszthatók.
Az étrendet és a mozgást egész életen keresztül érdemes tartani az állapotfenntartás érdekében, ami nem jelenti azt, hogy pl. születésnapok, évfordulók alkalmával nem fér bele egy kis "bűnözés" mondjuk egy vékony szelet torta képében.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

PCOS esetén szükséges cukorterhelés vizsgálat?

Kedves Doktor Nő! Augusztus vègèn a nőgyógyàszom Pcos-t diagnosztizàlt.(Uh). 3 hónapig nem volt menstruàcióm ès alhasi görcseim voltak az orvos fogamzasgàtlót írt fel. Az endokrinologiai szakrendelesen pajzsmirigy alulműködèst àllapítottak meg. A labor eredmènyem: Tsh: 12,49+mU/L, ATPO 342,2+IU/ml erre Letrox 50 et kaptam. Sokat van hànyingerem nem tudom ez normàlis-e. Cukorterhelèst nem csinàltak..Lett volna rà szüksèg? A közeljövőben szeretnèk Önökhöz eljutni. Vàlaszàt előre is Köszönöm Tisztelettel: Vivien



Kedves Vivien!

PCOS esetén érdemes olyan cukorterheléses vizsgálatot végeztetni, mely során nemcsak a vércukor, hanem az inzulin értékek is meghatározásra kerülnek. Hányinger vércukor szint ingadozásra utaló jel is lehet.
A pajzsmirigy alul-működés kezelésének megkezdése mindenképpen indokolt.
Várjuk szeretettel rendelésünkön.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

Félpaleo

Tisztelt Doktornő! A hagyományos diéta-mozgás-gyógyszer kombináció nem hozott eredményt hosszú idő után sem, a hormonjaim és a terheléses cukorvizsgálat eredménye nem javultak. Közben kiderült, hogy autoimmun pajzsmirigy alul-működésem is van, arra is már egy éve szedem a gyógyszert, adagot folyamatosan emeljük, most 37,5 mcg-nál tartok, igaz, még ez is elég kis adag. Vékony vagyok, de nagyon könnyen puffadok. Tejet és joghurtot már másfél éve nem eszem. Most a gluténmentességet szeretném kipróbálni és tejtermékek közül is csak kemény sajtot fogok enni. Hogy ez könnyebben tartható legyen és mivel a 160 g CH-ot soknak érzem, szeretném 140 g-ig csökkenteni. Az orvosom a diéta részt nagyjából rám hagyja, hogy kitapasztaljam, mi jó nekem. Ha csökkentem a szénhidrátot, akkor a Metformin adagnak is csökkennie kell? Jelenleg reggel 500, este 1000 mg-ot szedek.
Az orvosom azt mondta, hogy a terheléses cukorvizsgálaton túl sok glükózt itattak meg velem, hogy a 45 kg-omhoz nem 75, hanem 45 g kellett volna és így nem is csoda, hogy olyan rossz lett a terhelt értékem, a diétás étkezés mellett me teljesen jó a cukrom. Máshol viszont azt olvastam, hogy testsúlykilógramonként 1,75 g kell, az viszont már nálam is 78 g glükózt ad ki, nem beszélve egy 70 kilós emberről. Hogy is van ez tulajdonképpen? Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Eszter!

A szénhidrát anyagcserét akkor a legkönnyebb optimalizálni, ha a testtömeg indexe (BMI) 20-24 között van. Az étrendet úgy érdemes beállítani, hogy a testtömeg indexe ebbe a tartományba kerüljön. A testmagasságát sajnos nem írja. Amennyiben átlagos a testmagassága, 140g napi szénhidrát bevitel várhatóan kevés lesz. Nem csak a napi összes szénhidrát bevitelre, hanem a bevitel időbeni, minőségi és mennyiségi elosztására is kiemelkedő figyelmet érdemes fordítani, mivel a megfelelő étrend nagyban hozzájárul a kezelés sikerességéhez.
A metformin adag csökkentés Kezelőorvosa kompetenciája, vele érdemes egyeztetni, hogy javasolja-e a szénhidrát adag csökkentését gluténmentes étrend esetén, illetve Önnél indokoltnak tarja-e ez esetben a metformin adagjának csökkentését is.
Felnőtteknél, illetve 50kg felett a szénhidrát anyagcsere vizsgálatára a 75g glükóz elfogyasztásával járó vércukor terheléses vizsgálat szolgál. Tehát a vizsgálat megfelelően zajlott Önnél.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

Eritritol

Kedves Fanny!

Arról szeretnék érdeklődni, hogy IR diétába beilleszthető-e az eritritol, és ha igen, akkor milyen formában? Számolni kell a ch tartamát, vagy nem? Mesterséges édesítőt használok, de szeretném lecserélni A xilittől idegenkedem azért, mert számolni kell a ch tartamát, a steviát sajnos nem tudom megszokni a mellékíze miatt, pedig hosszú ideje óta próbálkozom vele. A mesterséges édesítőkről mi a véleményed? Már teljesen összezavarodtam, mert teljesen ellentmondásos véleményeket hallok róluk, és nem tudom eldönteni, mit kellene használnom édesítésre.

Nagyon köszönöm a válaszodat: Ditte



Kedves Ditte!

Az erithitolt nyugodtan beillesztheted az IR diétába. Ez is, mint a Xilit, egy természetes édesítőszer, de elhanyagolható a szénhidrát tartalma. Csak az édesítő ereje kissebb, mint a xilité.
A mesterséges édesítőszerek körüli álláspontok folyamatosan változnak.
Az én véleményem szerint mértékkel fogyasztva nem okoznak problémát. Az EFSA, az Európai Élelmiszer egészségügyi Hivatal, folyamatosan vizsgálja az adalékanyagokat ,köztük az aszpartamot is. Egyelőre elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki annyi mesterséges édesítőszert egyen egy nap, hogy bármi mellékhatás jelentkezzen. Tehát kávéba, teába nyugodtan használható.

Remélem így könnyebb lesz a választás!

Üdvözlettel:

Dusa Fanny

Vékony vagyok és nem menstruálok

Kedves Doktornő!

A segítségét szeretném kérni: nyáron kértem időpontot a MensMentisbe, de lemondtam, mert jövő héten kezdem el rezidensként a pályafutásomat, s nem merem első héten elkérni magam. Nagyon hosszú a történetem, (hízás, fogyás, amenorrea..) csak annyit szeretnék Öntől kérdezni, hogy milyen diétát javasol ezekhez a cukorterheléses inzulin értékekhez?

az értékeim, mikor a nőgyógyász amenorrea miatt megnézte, ilyenek voltak:

idő,  vércuk, inzulin 0  3,9-    2,5 60p 7,3-    86,3 120p 5,1-    34,2

aztán elkezdtem meforalt szedni, 3x 500 mg-ot, s ilyen lett: 0p 4,7-    2,1 60p 5,7-    32,8 120p 6-    51,53 Ez már 2 éve volt.

Már rengeteg endokrinológusnál voltam, többek között T.M. professzornál, aki elég csúnyán elhajtott, miután megtudta, hogy heti 2szer sportolok, s cukormentesen étkezem, teljes kiőrlésű, nem túl sok szénhidrátot fogyasztva, s azt mondta, amenorreám oka az alacsony testsúly,s anorexia.Szerintem nincs igaza, 173 cm vagyok és 58 kg. A környezetem nem lát soványnak, s tini koromban nagyon el voltam hízva,(76kg) szerintem már akkor is az inzulinrez. lehetett az oka.Azóta nem nagyon menstruálok, s egészségesen étkezem, de nem koplalok.

Egy másik endokrinológus azt mondta: nem úgy nézek ki, mint egy inzulinrezisztens, lássuk be. Azt pedig ő nem látta be, hogy ha nem diétáznék, úgy néznék ki.  A mensesem egy időre rendeződött 7 év kihagyás után, de most 2 hónapja megint nincs.Tudom, ezt egy rendelés keretein belül lenne jó megbeszélni, de nem tudok délelőtt az MM-be elmenni. Kérem adjon tanácsot, hány gramm CH-ot fogyasszak, s az endokrinológia jelen állása szerint a napi 5szöri vagy a napi 3szori étkezés a helyes?

A többi hormonális laborértékem rendben van, PCOS-em nincs, csak az ösztrogén nagyon alacsony.A prolaktin majdnem magas.(Ezért saját kútfőből elkezdtem bromocriptint szedni, mire rendeződött a ciklusom, de a legutóbbi orvos azt mondta,hagyjam el. Így tettem.)

Nagyon nagyon köszönöm

üdvözlettel Klaudia



Tisztelt Klaudia!

Valóban nagyon fontos lenne, hogy felkeresse a rendelést, mivel az inzulin mediált szénhidrát anyagcsere zavar alapjait, s kezelését nagyon fontos lenne, hogy értően átlássa. Ez a legjobban személyes találkozás útján érhető el.
A leletei alátámasztják az anyagcsere zavart. Így látatlanban- napi 180g szénhidrát tartalmú étrendet tartok indokoltnak, 5x-i elosztásban. Az étrendben nemcsak a szénhidrát tartalom kiemelkedően fontos, hanem az étkezések minőségi, mennyiségi és időbeni elosztás is, ez legjobban diétás oktatáson sajátítható el. Mindezek mellett (étrend + gyógyszer) a komplex kezelés szerves része a rendszeres mozgás is (heti 4x), ezzel válik teljessé a kezelés. A mozgás összetétele (kardio / izomtömeg fejlesztő) is fontos, ezt testösszetétel mérés segítségével lehet optimálisan felmérni.

Remélem mihamarabb sikerül a helyes kezelést beállítani.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

Lenmag

Tisztelt Doktornő!

IR-es, PCOS, 35 éves nő vagyok. A véleményét szeretném kikérni azzal kapcsolatban, hogy lenmagot vagy lenmagőrleményt napi szinten fogyaszthatok e. Valószínűleg ösztrogéndominanciám is van és a lenmag fitoösztrogén. De állítólag ebben az esetben pont javasolt a szedése, ezt hallottam róla:

A fitoösztrogének a C2 lebontási útvonalat támogatják

A fitoösztrogének fogyasztásával blokkolhatjuk a szervezetünkben termelődő (biológiai) ill. xenoösztrogének (kémiai) hatását.

A fitoösztrogének hozzákapcsolódnak az ösztrogénkötő receptorokhoz, ezáltal ezek a receptorok nem lesznek elérhetőek a biológiai/kémiai ösztrogéneknek. Ez azért előnyös, mert a fitoösztrogének hatása kb. ezred olyan erős a többi ösztrogénhez képest.

Azon túl, hogy a fitoösztrogének meggátolják a biológiai/kémiai ösztrogének az érzékelő receptorokhoz való kapcsolódását, támogatják az ösztrogén C2-es útvonalon történő lebontását, továbbá növelik az SHBG-t és aromatáz enzim blokkoló hatásuk is van.

A legjobb fitoösztrogén források: lenmag, szezámmag, leveles zöldségek, kodzu, alfalfa, fokhagyma, édesgyökér, hüvelyesek.

Myomám is van, esetleg azon is segíthetne. Orvosi hozzájárulás nélkül nem merem szedni, ezért kérem a véleményét.

Autoimmun pm alulműködő is vagyok, ezért gluténmentes étrendbe szeretnék kezdeni, természetesen az IR diéta szabályai szerint. A legtöbb gluténmentes kenyér alapja szintén a lenmagliszt, ezért is érdekelne. Nem szeretnék bajt okozni a fogyasztásával.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel:

Mariann



Tisztelt Mariann!

A fitoösztrogének túlzott fogyasztása nem tudja kellőképpen ellensúlyozni az ösztrogén domonanciát, myoma esetén sem kedvező. Az ösztrogén túlsúly kedvezőbben befolyásolható progeszteron bevitellel, ennek vény nélkül kapható formája is létezik, pl. progeszteron tartalmú krém.
Az étrend követése során egyetlen szélsőség követése sem optimális, érdemes a kiegyensúlyozott étrendre törekedni. Autoimmun pajzsmirigy eltérés esetén a gluténmentes étrend segíthet, de nem minden esetben hozza meg a tőle várt eredményt.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

diabetikus kekszek

Kedves Fanny, az lenne a kérdésem, hogy a diabetikus kekszek (pl. Gullon keksz) lassú vagy gyors felszívódású ételnek számítanak szénhidrát szempontból? Az említett keksz édesítőszert tartalmaz, változik-e a felszívódás sebessége, ha e helyett fruktózzal édesített kekszet fogyasztok?


Kedves Pál!

A kekszek felszívódási sebessége az összetételétől függ. Ha teljes kiőrlésű lisztből készül a keksz, akkor lassabban fog természetesen felszívódni. Az említett márkánál fontos figyelni az összetevő listát, mert nem csak teljes kiőrlésű kekszeket gyárt a cég. A fruktóznak más a glikémiás indexe, mint az édesítőszereknek, értelem szerűen azért, mert van szénhidrát tartalma, melyet számításba kell venni.

Üdvözlettel:

Dusa Fanny

Atkins diéta

Kedves Fanny!:) rátaláltam az ízlésemnek nagyon megfelelő diétára, a neve: Aktins -diéta:) Szerintem tisztában vagy vele, de ha tévednék a lényege annyi ,hogy minden zsíros húst,( szalonnát,kolbászt,csülköt,sajtot,tejfölt) megenged, de a szénhidrát bevitelt pedig nagyon el kell hagyni tehát,kenyérfélék,tésztafélék,rizs,cukor,liszt. Ez számomra nagyon kecsegtető, ugyanis élek-halok a nehéz ételekért:) Először egyébként ezt "Shubi " Norbitól halottam és utána jártam, több orvos is ezt igazolta, hogy a zsírt a szervezet nem tudja elraktározni, ha kevés szén-hidrátot viszünk be, . Én ezt szűrtem ki belőle:) Erről szeretném a véleményed kikérni:) Előre is köszönöm:)És ,hogy korlátlanul lehet e a megengedett ételekből enni:)


Kedves Fruzsina!

Ez nem így van!!!!
Az Atkins- diéta nem ideális. A magas zsírbevitel megnöveli a vér koleszterin és vérzsír szintjét. És hidd el nem jó, ha ezekből az ételekből korlátlanul eszel. A másik legfontosabb, hogy az elégtelen szénhidrát bevitelt csak egy darabig képes a szervezet kompenzálni. Persze nem mindegy, hogy milyen minőségű szénhidrátokról beszélünk. A szénhidrát az üzemanyag amivel a szervezetünk működik, ebből megfelelő mennyiséget a lehető legjobb minőségben kell "tankolni". A fehérjék a felépítő folyamatokért felelősek, a zsiradékok pedig a védelemért. Egyiknél sem mindegy, mennyi kerül be a szervezetbe és milyen minőségű. A legtöbb a szénhidrátokból kell, majd a fehérjékből és a legkevesebb a zsiradékokból.
Lehet első olvasásra ideálisnak tűnik az Atkins diéta, de hosszútávon nagyobb bajokat okozhat. Ha tényleg indokolt egy diéta/fogyókúra inkább személyesen kérd ki egy szakember véleményét, hogy neked hogyan lenne ideális diétáznod.
A legfontosabb, hogy változatosan és mértékkel fogyassz ételeket. Hidd el egy dietetikus által összeállított étrend nem fog tiltani semmit, csak egészségesebb alternatívákat mutat és megmutatja a megfelelő mennyiséget.

Remélem a válaszom segített, ha bármi kérdésed van írjál!

Üdvözlettel:

Dusa Fanny

Lombik nem kezelt PCOS-szel?

Tisztelt Doktor Úr! Meddőségi kezelésre járunk férjemmel, de nem vagyunk megelégedve az intézet alaposságával. Nálam PCOS és magas prolaktin szint jelenti a problémát (utóbbira szedek gyógyszert, így már megfelelő értéken van) férjemnél OAT-ot állapítottak meg. Sok helyen olvastam, hogy a PCOS-t okozhatja IR, de engem nem küldtek ilyen vizsgálatra, pedig ha jól tudom, akkor az meggátolhatja a lombik sikerességét, valamint az is kiderült, hogy magas a trombocita (383), a vörösvértest 6,5 a fehérvérsejt 6,3. Úgy tudom, hogy ezek gátolhatják a beágyazódást. Ön szerint nem kellene valamit kezdeni ezekkel az értékekkel? MErjünk belevágni egy lombikba? Az is érdekelne, hogy mit gondol férjem eredményéről, mert mindenhol csak széttárták karjukat, hogy ezzel csak lombik lehet. Vérvétele rendben volt, a genetikai vérvétel is és egyéb vizsgálatokon sem találtak okot a rossz eredményre (nem iszik, nem dohányzik). Tényleg nincs remény, nem tehetünk semmit, hogy javuljanak az eredmények? Az ő eredményei: pH 8 spermium koncentráció 2 spermiumszám/ejakulátum 10 Motilitás 2 progresszív mozgó 10 % nem progresszív mozgó 5 % teljes motilitás 17 % nem mozgó 83 % morfológia X Az utóbbi egy évben szedett FER 14-et és többet sportolt, jobban figyelt arra, hogy mit eszik és még talmasszőr is kijár hozzánk 3 hónapja, de ez az eredmény (1 hónapos) még rosszabb is kicsit, mint az egy évvel ezelőtti. Hálásan köszönöm válaszát!


Kedves Zsuzsanna!

A prolaktin emelkedést okozhatja az inzulin rezisztencia is, ezt mindenképpen ki kellene vizsgálni ( 3 pontos inzulin rezisztencia vizsgálat ). A vérkép eredményei közül nekem csak a vörösvértest értéke magasabb, ennek számos oka lehet, belgyógyászati konzíliumot javasolnék.

Párjának az eredményére sajnos csak azt válaszolhatom, hogy nagy mértékű javulás nem várható, mindenképpen a lombikprogram a megfelelő a választás. Az Ön inzulin rezisztenciájának kivizsgálására és - amennyiben igazolódik - kezelésére intézetünkben állunk szíves rendelkezésére.

Üdvözlettel:

Dr. Tekse István

Newsletter Powered By : XYZScripts.com