Kérdezz-felelek


Szoptatás alatt újrakezdeni a kezelést?

Kedves Doktornő! Ott kezdem, hogy 7.5 hónapos a kisfiam. Jelenleg is szoptatom, most kezdtük el a második étkezést kiváltani. Így még elég sokat szopik. Szépen gyarapszik, tejem is van, bőven! (Sokszor túl sok is!) Évekkel ezelőtt diagnosztizálták nálam már a pco-t, majd kicsivel később, az IR-t is. Mostani kisfiam a 3 terhességből a 3. gyermek. Ebből 2 gyermekem lett a 3-as kezelés "következménye". :) Viszont, nem vagyok jól. Tartom a diétát, emelt CH bevitellel. Nagyon hypózom, hullik a hajam, fáradt vagyok, ingerlékeny, feledékeny, pattanásos, és a kilók, csak úgy szépen sunyiban jönnek fel. (78 kilóval jöttem ki a kórházból, jelenleg 87 vagyok. 168 centi magas.) Semmit nem csinálok másképp, nem eszem másképp. Szorulásom is van, nagyon. Voltam a háziorvosnál, legyintett, h amíg szoptatok, az endokrinológia sem fog velem érdemben foglalkozni. Kiírt egy TSH-t, ami 0.7-let. (Tartomány 0.4-4.0-ig) Azt mondta, ez jó lett. Biztos? Nem kételkedni szeretnék, csak megerősítést. Illetve, ami nekem nagyon feltűnt, hogy a vérzsír Triglycerid 0.49 ami ugye 1.7 felett jó. Tudom, nem elemzünk látatlanban, de nekem ez az érték sem "tetszik". Még vashiányom van. Arra írt (volna) vasat, de mondtam, h ilyen szorulás mellett, biztos nem fogom bevenni. Olvastam már a válaszok között, h nem ajánlott szoptatás alatt a MET alapú gyógyszerek szedése. Viszont a fórumon olvastam, h egyre többször tesznek az orvosok kivételt. Ha Ön, Kedves Doktornő ilyen előzményekkel úgy ítélné meg, h talán nekem is érdemes lenne-e metet szednem, akkor Ön szerint milyen laborvizsgálatokat kellene vinnem, h megállapíthatnák, h mekkora az eltérés, és hogy kell-e, gyógyszer, és ha igen, mennyi. Lehet ilyenkor hormonképet nézetni? Van értelme? Messze lakom én Budapesthez, (350km-erre) h "csak úgy" felmenjek, és aztán annyival "eljöjjek", h diétázzak tovább, és menjek vissza, ha már nem fogok szoptatni. Drága Doktornő! Van remény? Tisztelettel és Köszönettel: Berbuch


Kedves Berbuch!

Szeretettel gratulálok a gyermekekhez!
A leírt panaszok arra engednek következtetni, hogy a szénhidrát anyagcsere nem optimális. Természetesen a szénhidrát anyagcsere megítélése vércukor terheléses vizsgálattal történik, ennek hiányában az esetlegesen szükséges gyógyszeres kezelésről nyilatkozni nem lehet. Szénhidrát anyagcsere felmérése ismert inzulin rezisztenciás esetekben a szülés után 6 hónappal esedékes.
Mindezek mellett jelenleg Magyarországon a szoptatás melletti metformin kezelés nem elfogadott. Étrendkiegészítők használata gyakrabban fordul elő, az esetleges eltérések figyelembe vételével.
A mozgásról nem ír, hogy azt milyen szinten tudja csinálni a gyermekek mellett. A rendszeres testedzés a szorulásos panaszokon is enyhíthet.
Önmagában a TSH értéke rendben, a triglicerid értéknek pedig 1.7 mmol/l alatt van a normál tartománya, tehát ezzel sincsen gond.
Amennyiben van már menstruációs ciklusa, akkor érdemes hormonokat is nézetni, ha nincs, akkor a pajzsmirigy működés közelebbi vizsgálata, illetve a szénhidrát anyagcsere állapotának felmérése időszerű.
Remény mindig van.

Tisztelettel: Dr. Nas Katalin

Dr. Nas Katalin

Panírozott kész ételek

Tisztelt Dusa Fanny!

Sokat olvasok mostanában az élelmiszerekről, és azt szeretném megtudni, hogy a mirelit, panírozott húsételek (csirke, cordon bleu) valóban nagyon egészségtelenek, és rákkeltő anyagokat tartalmaznak? Köszönöm!

Balázs



Kedves Balázs!

Tény, hogy az előre készített mirelit panírozott termékek nem az egészséges táplálkozás csúcsa, de nincs tudomásom hogy rákkeltő anyagokat tartalmaznának. A transzzsírsav tartalmuk lehet magas, illetve karcinogén anyagokat akkor tartalmaznak, ha odaégettük.
Helyettük inkább javaslok frissen panírozott húsokat hetente 1-szer.

Üdvözlettel:

Dusa Fanny

Chron-betegség mellett PCOS?

Tisztelt Doktornő! 12 éve Crohn beteg vagyok, az utóbbi időben viszont sajnos jelentkeztek a PCO tünetei is rajtam. Kértem a háziorvostól TSH vizsgálatot már többször is (általában 2-3 havonta amúgy is megyek a Crohn miatt), de sajnos a labor nem végezte el (amúgy a CRP sem csinálják már meg, pedig az nekem döntő érték a betegségemhez). Ön szerint milyen összefüggés van a két betegség között? Mennyire kezelhető a kettő együtt? Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Mária (42 éves)



Tisztelt Mária!
A Crohn-betegség és a PCOS sajnos kölcsönösen rontják egymást. Jó hír ugyanakkor, hogy az egyik betegség javulásával a másik betegség tünetei is enyhülhetnek.
A két betegség együttes kezelése nem túlságosan egyszerű, de megoldható. Különösen nagy figyelmet érdemes fordítani a megfelelő étrendre, de mindenképpen komplex kezelés javasolható.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

alacsony vc értékek terhesen?

Tisztelt Doktornő! 2012 júliusában -a jellegzetes tünetek megléte következtében - pcos-t állapított meg a nőgyógyászom, ezzel egyidejűleg IR-t is (cukor: 0 perc: 4.6, 60 perc: 6.6, 120 perc 4.8; inzulin 60 perc:21.1, 120 perc:24.8) A Merckformin gyógyszer szedését elkezdtem, ennek hatására 2013 májusában teherbe estem, 2014. február elejére várjuk a babánkat. A terhesség 12.hetéig fokozatosan el kellett hagynom a Merckformint az orvos utasítására, azóta nem szedek semmi gyógyszert. Sok kismama a terhességi diabétesz kialakulása miatt szorong, engem pont az ellenkezője nyugtalanít, a túl alacsony cukor értékek. A terhesség alatt cukorterheléses értékeim: 14.héten: cukor 0 perc: 3.3, 60 perc: 4.6, 120 perc: 2.8; 24.héten: 0 perc: 3.3, 60 perc: 3.7, 120 perc 3.5. A 36.heti vérvizsgálatnál az éhgyomri cukor értékem 3.4. (Az inzulin értékeket nem vizsgálták.) Ami nagyon nyugtalanít, hogy a cukor értékem nagyon alacsony az egész terhesség alatt, holott soha nem volt problémám azelőtt alacsony értékek miatt. Kérdésem Doktornő felé, hogy 1.a babára nézve káros-e, hogy ilyen alacsony a cukrom, 2.mi okozhatja ezt ( talán az inzulinom magasabb lehet?), illetve 3.terhesség után várható-e, hogy újra "normalizálódni" fog (4-5 körülire)? Származhat-e bármi baja a Babának az alacsony cukor miatt? Várom szíves válaszát! Előre is köszönöm! Tisztelettel: Judit



Tisztelt Judit!

A leírtak alapján felmerül, hogy okoztak-e bármilyen panaszt a várandósság alatt jelentkező alacsonyabb vércukor értékek.

Alacsonyabb éhomi vércukor értékek előfordulhatnak várandósság esetén, hiszen éjjel hosszabb idő telik el étkezés nélkül, s a babácska szükségleteit is fedeznie kell a szervezetének. Ugyanakkor a terheléses vércukor vizsgálat egy provokált teszt, a mindennapi életben ritkán fogyasztunk el egyeszerre 75g gyors felszívódású szénhidrátot.

Fontos tudni, hogy a várandósság alatt általában romlik a szénhidrát anyagcsere, tehát "szerencsés alkat" az, akinek ismert PCOS és inzulin rezisztencia mellett sem kell aggódnia a terhességi cukorbetegség kialakulása miatt.

Ugyanakkor kiemelkedően fontos, hogy a szénhidrát anyagcserét a lehető legkevésbé terhelje meg a várandósság. Ehhez jó eszköz az egyenletes szénhidrát elosztás (alacsony vércukor értékek esetén napi 6-7x-i étkezés javasolt a szénhidrátok megfelelő mennyiségi, minőségi és időbeni elosztásával), valamint Nőgyógyásza által engedélyezett rendszeres testmozgás.

Amennyiben a babácska megfelelően fejlődik (méret, súly), s Önnek nincsenek alacsony vércukor értékekre utaló panaszai, mint pl a szédülés, eszmélet vesztés, verejtékezés, remegés, akkor az alacsonyabb vércukor értékek miatt magzati károsodás nem valószínűsíthető.

Szülést követően várhatóan a korábbi vércukor értékek lesznek mérhetőek, a szénhidrát anyagcsere felmérése a szülést követően 6 hónappal javasolható.

Örömteli, bensőséges szülésélményt kívánok!

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

ciklikusan hullik a hajam

Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ez év áprilisától fokozottabb hajhullásom van.(100- 200 szál) Amint észrevettem, ez ciklus függő, mikor meg kéne jönni, előtte 1 héttel alig hullik ki hajszál kb. 20 szál, amint megjön és véve lesz, ismét rengeteg hajam hullik. PCO-t és IR-t állapítottak meg 2008-ban, de sikeres Merkformin Xr-kezelés mellett 2012 májusában babát szültem.A gyógyszert ismét októberben kezdtem el szedni. Előtte sosem volt ilyen panaszom. Labort csináltatott az orvosom, jó a vas, nincs gyulladás, jo a pajzsmirigy. Mégis mi okozhatja ezt a ciklikus hajhullásomat?(összességében hullik, nem kimondottan egy helyről) Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel: Judit



Tisztelt Judit!

A hajhullás ciklusossága hormonális háttérre utalhat, emiatt érdemes lehet ciklusfüggő laborvizsgálatokat (hormonszintek meghatározása) végeztetni. Ugyanakkor előfordulhat még ásványi anyag-, illetve vitaminhiány is. A teljes góckutatáson átesett, vagy csak laborvizsgálat alapján nem volt gyulladás a szervezetében?

Fontos, hogy a metformin készítmény alkalmazása mellet az étrend is megfelelő legyen (ez a gyermek nevelése miatt lehet, hogy kevésbé teljesül a korábbiakhoz képest), mivel az ingadozó vércukor szint is erősítheti a tüneteket.

A pajzsmirigy funkciós értékeknek sem elegendő normál tartományon belül lenni, mivel gyakran ilyen értékek mellett sem optimális a pajzsmirigy működése. Illetve fontos, hogy a pajzsmirigy egyik gyulladásos paramétere se legyen pozitív.

Tisztelettel:

Zentai Andrea

mellékhatások metformin mellett

Tisztelt Doktornő! Szeretném javaslatát kérni. 3 éve IR-t diagnosztizáltak nálam. Akkor kaptam rá Merckformint, ami hatásosnak bizonyult, de a mellékhatások szörnyűek. A betegtájékoztató szerint a mellékhatásoknak bizonyos idő után el kell múlniuk, de legalábbis enyhülni kellene, ez sajnos nálam nem így van. Nálam megmaradt a folyamatos napi 5-6 vagy többszöri már-már vizes széklet. Jeleztem ezt már háziorvosnak és nőgyógyásznak is, de semmit nem tudtak javasolni. Kérdésem az lenne, van -e más jellegű készítmény, melynek nem ilyen mértékűek a mellékhatásai? Napi adagom 1,5 g volt, aztán szerencsésen teherbe estem, utána folytattam, de már napi 500 mg esetén is fennálltak a mellékhatások. Várom válaszát, Köszönettel:

Beatrix



Tisztelt Beatrix!

A metformin készítmények alkalmazásánál fontos a fokozatos felépítés, hogy a bélrendszer hozzá tudjon szokni. A felépítés általában 2 hetes ciklusokban történik, a gyógyszer adag fokozatos emelésével.

Bármilyen aprólékos is a gyógyszerfelépítés, a gyógyszer alkalmazása mellett általában bélrendszeri panasz (az Ön esetében hasmenés) jelentkezik, amennyiben nem megfelelő az étrend időbeni, mennyiségi, illetve minőségi elosztása.

Amennyiben megfelelő étrend, gondos gyógyszerfelépítés mellett 2 hét alatt sem javulnak / szűnnek meg a tünetek, akkor retard (elhúzódó) felszívódású metformin készítmény (Merckformin XR) alkalmazása megfontolandó, mellette - tekintettel az elhúzódóbb felszívódásra- ritkábbak a bélrendszeri panaszok.

Tisztelettel: Dr. Nas Katalin

Dr. Nas Katalin

Állandóan éhes vagyok

Kedves Katalin, állandó éhségem miatt mentem orvoshoz,ami azt jelenti hogy eszek,rá 1-2 órára újra éhes vagyok,ha nem eszek akkor rosszul érzem magam.Eleinte sokszor levert a víz,vagy remegtem az éhségtől,és volt egy fura érzésem,ami addig nem  múlt el míg tele nem ettem magam.Ez mára elmúlt, nem tudom mitől,viszont az állandó éhség megmaradt,még mindíg 1-2 óránként ennem kell,bár 3 napja elkezdtem ir diétát,azóta is ilyen sűrűn éhes vagyok,de betartom a 3órás időpontokat.Az lenne a kérdem,hogy az 55ös éhomi szint IR-re utal e?Illetve terheléses viszgálatom a következő eredményt adta: 0_5,9 120:5,8 Már nagyon kellemetlen ez az éhségérzet,lassan nem is megyek mér sehová,mert mire evés után elkészülök h elinduljunk, újra éhes vagyok.És olyankor furán érzem magam,nem tudok gondolkodni. Lehetek Irtől ennyire éhes ilyen sűrűn? Köszönettel Timi



Kedves Timi!

Inzulinrezisztencia esetén előfordulhat gyakori éhség érzet, mely alacsony vércukor értékekre utalhat. Előfordulhat, hogy ilyenkor a 3 óránkénti étkezést is ritkának érzi, tehát - a kezelés kezdetén- 2 óránkénti étkezés is szóba jön, ehhez érdemes dietetikus segítségét kérni.
Nem írja, hogy az 55-ös éhomi szintet mire érti? Ha ez cukor érték lenne, akkor már kórházban lenne, a megadott éhomi vércukor szint alapján azonban ilyen éhomi inzulin érték nem valószínű.
A megadott vércukor értékek nem kórosak vércukor terheléses vizsgálat esetén, de az éhomi vércukor szint közel van a normál tartomány felső határához.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

Peteérés?

Kedves Doktor Úr!

20 éves vagyok, 2012 márciusában mentem el orvoshoz, mert tünetek alapján (évi 2 menstruáció, barnás bőr elszíneződés, szőrösödés, túlsúly, hajhullás..) PCO-ra gyanakodtam. Elmentem orvoshoz, hüvelyi ultrahang szerint igazam volt, de aztán labor szerint nem. Felírta nekem az orvos a Metformint 850 mg 2x1-et azzal, hogy ha beáll a menstruációm akkor PCO, ha nem akkor nem az. Kb 8-9 hónap szedés elteltével elkezdett sűrűbben megjönni, 40-45 napos ciklusaim álltak be körülbelül, fogytam 20 kg, kevésbé szőrösödtem. 1,5 év metformin szedés után elmentem megint orvoshoz, hogy szeretnék fogamzásgátlót, azt mondták nem lehet, mert vagy metformin vagy fogamzásgátló, beletörődtem, nincs semmi baj, de mondtam, hogy akkor szeretném ha kicsit foglalkoznánk ezzel a PCO-val, mert elég keveset tudok a saját betegségemről, közölte, hogy túlságosan felfújom a dolgot és, hogy nem kell ezen semmit vizsgálni meg tudni. Elmentem egy másik orvoshoz akinek elmondtam ezeket és ő is azt mondta, hogy túl nagyra van fújva ez a dolog, de ha annyira szeretném akkor elküld laborba a ciklusom 2, 24, 28. és 32. napján, hogy kiderüljön van e peteérésem. A második nap értékei: UTSH 1,50mIU/ml ESTRADIOL 21,9 pq/ml FSH 6,1 mIU/ml LUTEINIZÁLÓ H 3,7 mIU/ml TESZTOSZTERON 1,50 nmol/l A 24. és a 28. nap értéke: PROGESZTERON 0,70 no/ml A 32. napnak még nincs meg az eredménye, majd csak hétfőn, de a kérdésem, hogy ezek alapján lehet e mondani valamit egyenlőre? Van peteérésem? Menjek tovább az ügyben vagy tényleg túlságosan felfújom? Nővérem mondta, hogy 1-2 évvel a gyerekvállalás előtt kezdjek el utána járni a dolgoknak, mert nem lesz egyszerű (Ő is PCO-s). A fogamzásgátlóhoz nem is ragaszkodom, mert az csak egy próba volt hátha lehet amíg nem szeretnénk babát. Ha esetleg nincsen peteérésem mi a teendő? Kihez forduljak a továbbiakban? Babát szeretnénk 1-2 éven belül, tehát akár már most is meglépnél a megfelelő lépéseket, ha tudok bármi biztosat. Köszönöm előre is válaszát! Üdvözlettel: Erzsi



Kedves Erzsi!

Lelete alapján Önnek sajnos nincs peteérése. Mindenképpen szükséges foglalkozni a problémával, főleg ha testvérének is ez van. Intézetünkben állunk szíves rendelkezésére kivizsgálás és terápia beállításában is.

Üdvözlettel

Dr. Tekse István

Merckformin

Kedves Doktornő!

2009-ben menstruációs problémák miatt fordultam orvoshoz, aminek eredményeképpen eltávolítottak egy miómát. Egyúttal megállapították a PCO-t is. A nőgyógyásztól kaptam 500 mg Merckformint, 2x1-et kellett szednem belőle. A menzeszt nagyjából rendezte, de fogyás nem következett be - mivel senki nem említette, hogy diétáznom is kellene. Inzulinrezisztenica-vizsgálaton sem voltam. Sportolni sportoltam rendszeresen, futottam, félmaratont is, a várva várt fogyás mégsem következett be, a súlyom viszont legalább nem növekedett. A gyógyszert abbahagytam két éve - bevallom, mérges voltam, hogy nem használ. A sportot is abbahagytam, mert heti négyszer iskolába jártam a munka mellett. Így két év alatt húsz kilót híztam, mert nagyon megnőtt az étvágyam, és rengeteget ettem. Most viszont tényleg szeretnék rendbe jönni. Elkezdtem egy diétát (egészségkonyha), és azon gondolkodom, hogy a megmaradt Merckformint ismét elkezdem szedni (lejárati dátuma szerint még két évig jó!). Így két év után merjem-e ismét szedni? Tulajdonképpen azelőtt is vizsgálat nélkül szedtem. És azt hiszem, hogy sanszos nálam az inzulinrezisztencia, hiszen a PCO már tuti. Mit tanácsol? 



Kedves Nóra!

Inzulin rezisztencia nagy valószínűséggel fennáll az Ön esetében. Ugyanakkor nem tanácsolom, hogy kivizsgálás, orvosi felügyelet nélkül vényköteles gyógyszert szedjen. A jelen szénhidrát anyagcseréje nagyban különbözhet a négy évvel ezelőttitől, emiatt lehetséges, hogy a gyógyszer adagját is módosítani érdemes.

Javasolható tehát a szénhidrát anyagcseréjének (és hormonrendszedrének, pajzsmirigy működésének) vizsgálata (vércukor terheléses vizsgálat, inzulin szintek meghatározásával), s ennek függvényében a megfelelő komplex kezelés beállítása, melynek nemcsak a gyógyszer szedés lehet része, hanem elengedhetetlenül fontos benne a megfelelő étrend és rendszeres sport is.

Mihamarabbi jobbulást kívánok!
Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

Szoptatás és ir diéta

Tisztelt Doktornő!

A terhességem alatt már volt szíves segíteni, amit most még egyszer megköszönök. Terhességem alatt terhességi diabetesz miatt 160 gr-os ch diétát tartottam. Már a terhességem előtt kiderült azonban, hogy inzulin rezisztenciám van, emiatt már korábban is 180 gr-os ch diétát javasoltak. A terhesség alatt 10 kg-ot híztam, ebből csak 5 kg ment le a szülés után. Jelenleg kislányom 2 hónapos, szoptatom őt. Mondanom sem kell, hogy hatalmas az étvágyam, és szinte csak szénhidrátot kívánok. Hány grammos ch diéta javasolt a szoptatás alatt, és milyen elosztásban? Nincs esetleg valami trükk arra, hogy a "kívánósságomat" kicsit visszafogjam? Köszönettel: Katalin



Tisztelt Katalin!

Szeretettel gratulálok a babácskához. Remélem mindketten jól vannak.
Szoptatás alatt a szénhidrát igény megnő, általában napi 200-220g szénhidrát tartalmú étrend szükséges, 6x-i elosztásban:
07:00 - 30gCH
10:00 - 25gCH
13:00 - 55gCH
16:00 - 25gCH
19:00 - 45gCH
22:00 - 20gCH csak lassú!

Az étkezések szénhidrát tartalmának minőségi elosztása változatlan legyen.
Sok örömet, boldogságot kívánok Önöknek!
Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

Newsletter Powered By : XYZScripts.com