Kérdezz-felelek


Terápia elején fokozott vetélési rizikó?

Kedves Doktornő! Október végén inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nálam. Vércukorértékeim a következők lettek: éh: 3,1 60': 7,5 120'9,7 inzulin: éh: 1,7 60': 29,6 120': 86,4 Azóta 160g ch diétát tartok és heti 3-4szer 1órát edzek, illetve inofolicot és d3vitamint szedek. Azóta 3kgot fogytam. Jelenleg 70kg vagyok és 173cm. Az egyik kérdésem, hogy a cukorterhelés megismétlése esetén ennyi idő után változhatott az érték? Illetve, hogy a babaprojektet fel kell függesztenünk? Sajnos ezt elfelejtettem megkérdezni. Nagyon köszönöm!


Tisztelt K.!

Vércukorterheléses vizsgálatot a komplex kezelés megkezdésétől számított kb. 8 hónap elteltével érdemes ismételni, addig az állapot követésére célszerűbb a hormonok meghatározása.
A komplex kezelés első 3-4 hónapjában a vetélési rizikó fokozott, ezért sok pár dönt úgy, hogy erre az időszakra felfüggesztik a babaprojektet. Amennyiben kezelőorvosa nem talált olyan eltérést, mely miatt mindenképpen fel kell függeszteni a teherbeeséssel való próbálkozást (pl. nagyfokú pajzsmirigy-alulműködés, stb.), akkor a döntés az Önöké, hogy vállalják-e a fokozott vetélési rizikót.

TIsztelettel:

Dr. Nas Katalin

Magas TSH terhesen

Kedves Doktornő! Első gyermekünk megszületését követően egy évvel, rendszertelen, 50-80 napos ciklusokkal idén május közepén spontán megfogant második babánk. Ma már egyre ritkábban jelentkezik szédülés (forgó jellegű), a terhesség előtt és az első trimeszterben rendszeresen előfordult, fekvő pozícióban, lefekvéskor, illetve fekvésből felálláskor. A fáradtságot is kora terhességi tünetnek tudták be, mértéke valóban csökkent, mióta elhagytuk az első trimesztert. Még április végén, tehát a teherbeesés előtt készült egy ellenőrző vérvétel, az alábbi eredményekkel: Glükóz 0': 4,8 mmol/l, Glükóz 120': 4.4mol/l. Inzulin 0': 7,8 mIU/l TSH: 6,39 mIU/l T4 szabad frakció: 15,33 pmol/l T3 szabad frakció: 4,34 pmol/l A 11. terhességi héten készült vérvétel pajzsmirigy értéke némi javulást mutatott (pajzsmirigy gyógyszeres kezelésben nem részesültem): TSH: 4,66 mIU/l T4 szabad frakció: 16,86 pmol/l T3 szabad frakció: 4,74 pmol/l A háziorvosom ajánlására napi 200 mikrogramm jódot szedek, további endokrinológiai kivizsgálást a nőgyógyász sem tartott indokoltnak. A múlt heti, 26. héten készült vérvétel eredménye: TSH: 7,4 mIU/l T4 szabad frakció: 13,60 pmol/l T3 szabad frakció: 3,47 pmol/l Glükóz 0': 3,8 mmol/l Glükóz 120': 5,2 mmol/l Kezelőorvosaim szerint amíg a T3-T4 megfelelő értékű, nem szükséges kezelés, nem kaptam beutalót endokrinológiai szakrendelésre. A neten olvasható sokféle információ alapján azonban elbizonytalanodtam, lehet, hogy már a terhesség legelejétől szükségem lett volna gyógyszeres kezelésre? Vagy ezen értékekből ez még nem állapítható meg, és további kivizsgálás lenne indokolt? Aggódom a baba egészsége miatt! Károsodhatott az emelkedett TSH szintem miatt? Vagy valóban nincs gond, amíg a T3-T4 határértéken belül van? El lehet kezdeni a gyógyszeres kezelést terhesség alatt? Vagy csak a szülés után lesz aktuális? Válaszát előre is köszönöm! És elnézést kérem a sok kérdésért! Tisztelettel:K.H.


Tisztelt K.H!

Már a várandósság előtti TSH értéke is igazolta a pajzsmirigy alulműködést, mely önmagában indokolja (terhességtől és szabad hormon szinttől függetlenül) a pajzsmirigy hormon pótlást. A várandósság kezdetén bekövetkezett TSH érték csökkenés mindenképpen a terhességi hormonok következménye, melyek hatása aztán fokozatosan csökken, ezt tükrözi a 26. héten készült TSH érték.

További kivizsgálás mindenképpen indokolt, pajzsmirigy ellenanyag szintek meghatározása is, mivel jodid pótlás csak akkor javasolható, ha utóbbiak negatívak. Ellenkező esetben a jodid pótlás fokozhatja az autoimmun gyulladást. Szelén pótlás viszont mindenképpen javasolható (napi 100ug), mivel ez a pajzsmirigy működést és a szénhidrát anyagcserét is támogatja (pajzsmirigy hormon pótlástól függetlenül).
Várandósságban, ellenanyag szint negativitás esetén a TSH célértéke 2 mIU/l, de sokkal fontosabb, hogy a szabad hormon szint a normál tartomány felső harmadában legyen. A megfelelő szabad hormon szint az, mely közvetlenül befolyásolja a magzat megfelelő szellemi és testi fejlődését. Tehát a babácska valószínűsíthetően nem szenvedett károsodást, mivel a szabad FT4 érték végig normál tartományban (bár nem az optimálisabb, felső harmadban) volt.

A pajzsmirigy hormon pótlás megkezdése tehát mihamarabb indokolt, nem szabad megvárni, amíg a szervezet már a fokozott pajzsmirigy működéssel (erre utal az emelkedett TSH) sem tudja biztosítani a megfelelő szabad pajzsmirigy hormon szintet.

Kérem, hogy a várandóssága alatt fokozottan ügyeljen a szénhidrát anyagcseréjére, mivel a korábbi rendszertelen menstruáció felveti szénhidrát anyagcsere zavar lehetőségét. Várandósság után fél évvel ennek is mindenképpen javasolt a további vizsgálata.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

Beállítás lombik program előtt

Tisztelt Doktorno, Nemregiben kaptam meg az eredmenyet annak a vervetelnek mit a kovetkezo lombik kezeleshez kert az orvosom. Ebben a kovetlezo ertekek szerepelnek: Inzulinrezisztencia 2.09 Anti-thyreoglobulin 277 IU/ml Az inzulinrezisztanciara azt mondta hogy tobb mozgas es kevesebb szenhidrat, nem igenyel gyogyszeres kezelest. A kerdesem az lenne, hogy eletmod valtas utan mennyivel erdemes megcsinaltatni ujra ahol mar lathato javulas is? Az Anti-thyreoglobulin 277 IU/ml, ennek milyen tivabbi vizsgalatai vannak illetve amit a nogyogyasz doktor javasolt a thyroxin pótlást. A TSH ertek: 1.29; FT3: 4.25; FT4: 15.9. Amennyiben ez a potlas elindul kb mennyi ido amire normal erkekre leviszi ezt es lehet kezdeni a lombik programot? Elore is koszonettel T.T.


Tisztelt T. T.!

A szénhidrát anyagcsere pontosabb értékeléséhez szükség van a vércukor terheléses vizsgálat során meghatározott vércukor és inzulin értékekre. Általánosságban elmondható, hogy a komplex kezelésre (étrend, mozgás, lelki oldal, szükség esetén gyógyszer) adott egyéni válasz igen eltérő lehet, emiatt a kívánt javulás időtartama különböző hosszúságú lehet.

Antitest pozitivitás esetén (anti-TG az Ön esetében) indokol pajzsmirigy hormon pótlást akkor is, ha a pajzsmirigy funkciós értékek egyebekben normálisak. A TSH célérték ilyen esetben 0.5 mIU/l. Az anti-TG értékének csökkenése egyénileg szintén eltérő hosszúságú időt vesz igénybe, egyúttal nem jelent feltétlenül abszolút ellenjavallatot lombik program szempontjából.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

A PCOS nem mindig jár túlsúllyal

Tisztelt Dr. Nas Katalin! Már több mint fél éve rendszertelen a mensesem és csináltattam hormonvizsgálatot amiből megállapította a nőgyógyász hogy hormonzavarom van és PCOS gyanúja miatt elküldött hogy csináltassak teljes vérképet, hogy fogamzásgátlót írjon fel! Viszont nem kellene több vizsgálatot is elvégezni?? PL: cukorterhelés, pajzsmirigy!!Elég bizonytalan vagyok, hogy csak így rávágta, hogy PCOS vagyok! Szeretnénk már a párommal kisbabát és most nem tudom mit tegyek! Olvastam hogy PCOS-ra nem javasolt a fogamzásgátló, hanem inkább a metformin! Elkezdtem a diétát és a tornát is viszont túlsúlyos nem vagyok, 57 kg vagyok most! Ön mit javasolna!! Várom válaszát! Előre is Köszönöm! Üdv: K. T.


Tisztelt K. T.!

A PCOS, illetve az inzulin mediált anyagcsere zavar nem feltétlenül társul túlsúllyal. Az alapos kivizsgálásához hozzá tartozik a vércukor terheléses vizsgálat inzulin értékek meghatározásával, valmint a pajzsmirigy működés felmérése is.
PCOS esetén a fogamzásgátló tüneti kezelés lehet, de az alapvető problémát nem oldja meg, a háttérben továbbra is fennáll, és tovább romolhat.
Tervezett várandósság esetén a ciklus rendezése oki kezelés segítségével nemcsak a tüneteket enyhíti, hanem tényleges megoldást kínálhat, nem csak babavárás szempontjából.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

Az Inofolic megoldja?

Kedves Doktornő! Nagyon örülök, hogy megtaláltam az oldalukat, mivel nagyon sok hasznos információra tettem szert, amit eddig senkitől sem hallottam. Szlovákiából vagyok, 26 éves, nemrég volt az esküvőnk és a férjemmel a baba már egy ideje tervben van. Ahogy a többi nő - olvasva az igaz történeteket- én is küzdök a menstruációs zavarokkal, mint a múlt héten kiderül PCO-m van, amiről eddig még nem is hallottam. Kérdésem a következő lenne: múlt héten a nőgyógyászom megállapította a PCO problémát és mivel szeretnénk babát így nem írt ki hormonális gyógymódot - egyből antikoncepciót akart adni amit tavaly októberig szedtem 4 évig - így egy étkezési kiegészítőt írt fel, hogy segítenie KÉNE - Inofolic a por neve és 3 hónapig kell minden nap innom, addig semmit ne csináljak azt mondta csak várjak...Nem tudom mire kéne várnom mikor nincs se menstruációm, se peteérésem, semmi.....Nem tudom mitévő legyek, várni, vagy esetleg tudna-e Ön javasolni más lépéseket is ez ügyben....Nem hiszem, hogy 3 hónapig ölbe tett kézzel kéne várnom a por csodahatását :( úgy olvastam, hogy ez csak ételkiegészítő és folsavat tartalmaz, de nem hiszem, hogy ettől beindulna a menstruációm, mivel 3 hónapja semmi jele előtte is csak hébe hóba volt meg....Köszönöm a segítségét előre is! Üdvözlettel: T.


Tisztelt T.!

Az Inofolic megfelelő étrendkiegészítő lehet PCOS-ben, de önmagában sajnos nem kellően hatékony.
Érdemes lenne felmérni a szénhidrát anyagcseréjét, melynek következményei okozzák azokat az eltéréseket, amit PCOS néven nevezünk. Mindezek mellett nagy jelentősségű a pajzsmirigy működés és a hormon háztartás felmérése, hogy be lehessen állítani a megfelelő komplex kezelést, melynek része a helyes étrend, a rendszeres testmozgás, szükség esetén a gyógyszeres (nem fogamzásgátló!) kezelés, és a lelki pillér.
Tartson ki, jó úton indult el, a vizsgálatok eredményével pedig javasolható egy PCOS kezelésében jártas szakorvos felkeresése, hogy mihamarabb megkezdődhessen az oki kezelés, és megérkezhessen a várva-várt gyermekáldás.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

“Elveszítem az alakomat?”

Kedves DR. Nas Katalin! 23 éves vagyok, kb 4 hónappal ezelőtt diagnosztizálták nálam a PCOS-t. Tizenévesen komoly súlyfelesleggel küszködtem, ami lelkileg nagyon megviselt. Helyes étkezéssel és a rendszeres testmozgással sikerült elérnem azt az alakot, amire mindig is vágytam és nagyon igyekeztem, hogy ezt meg is tartsam. Sokak szerint túlságosan is komolyan vettem már ezt a tökéletességre törekvést, sokan féltettek is az anorexiától, de már szó szerint rettegtem az elhízástól. Évekig sikerült is tartanom a súlyom, egészen mostanáig. Amióta kiderült a PCOS, hízni kezdtem. 4 hónap alatt 5 kilót szedtem fel, ami sokak szerint nem is olyan sok ennél a betegségnél, de engem, aki minden dekára odafigyelt, nagyon megvisel. Rengeteget tornázom, már-már alig eszem valamit, de a mérleg egyre csak többet mutat, emellett has-derék tájékon is nagyon kiszélesedtem. Szinte egész nap a tükör előtt állok és csak méregetem a centiket, ami egyre több. A családom már nagyon félt, sokszor már emberek közé sem megyek, azt érzem, mindenki a hasamat figyeli és hogy mennyit híztam. Úgy érzem, ez a helyzet csak rosszabb lesz, rettenetes érzés ugyanis az, hogy az évek alatt helyes életmóddal leadott 20 kiló most elkezdett visszajönni és nem tudok tenni ellene semmit. A vérvétel eredményből az derült ki, hogy hormonálisan nincs semmi probléma és inzulinrezisztencia veszélye sem áll fenn. Miért van akkor a folyamatos hízás és hogyan lehetne - ha nem is csökkenteni, de legalább - megállítani? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Marietta


Tisztelt Marietta!

Megértem elkeseredését, hiszen az eddigi kemény munka eredménye most veszni látszik.
PCOS esetén valamilyen fokú inzulin rezisztencia mindig fennáll. Érdemes lehet tehát egy olyan szakorvos felkeresése, aki gyakorlott az inzulin rezisztencia kezelésében. Lehet, hogy a laborértékek nem kiugróak, de tekintettel a fennálló tünetekre, panaszokra a leletek szigorúbb értékelése megfontolandó.
Kérem ne adja fel, az életmódi kezelés a komplex kezelés elengedhetetlen része, de amennyiben önmagában nem hatékony, a gyógyszeres támogatás (általában átmenetileg, de) szóba jön. A helyes étrend összeállításakor érdemes figyelembe venni, hogy a túl sok, de a túl kevés, illetve egyenlőtlen elosztású vagy nem megfelelő minőségű szénhidrát bevitele ugyanolyan káros lehet a szénhidrát-anyagcserére.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

Sorozatos vetélés hátterében IR állhat?

Tisztelt Doktorno! Erdeklodni szeretnek, hogy IR lehet-e korai magzatelhalas hattereben? Volt terheleses vercukor meresem, ahol az ehgyomri ertek 5.5 mmol/l lett, majd terheles utan 2 oraval 3.6. Ennek senki sem tulajdonitott jelentoseget.  En viszont szeretnem megerteni a bennem zajlo problemat, miert vesztettem el 4 terhesseget, az utobbi kettot korai 7-8. hetben. Volt hormonvizsgalat is, PCOS- kepet mutatott. Meg a doktorno it tagadta, hogy a IR okozna vetelest, azt mondta esetleg terhessegi magas vercukrot. Ennek ellenere, az interneten, foleg angol oldalakon egyertelmuen leirjak, hogy Metformint kell szedni az elso 12 hetben. Altalaban tulsulyos, pattanasos, erosen szorosodo holgyeknel merul fel a PCOS gyanu, en 60kg vagyok es 180 cm. Itt az website-on olvastam, hogy a tulzottan sovany noknel is lehetseges. Nos, en szuletesem ota vekony vagyok es nagyetku. Bizom benne, eleg informaciot adtam magamrol ahhoz, hogy valami erdemleges valasszal szolgaljon. Tisztelettel K.A.


Tisztelt K.A.!

Részvéttel olvastam a többszöri vetélésről. Inzulin rezisztencia, PCOS sajnos gyakran áll a várandósságok elvesztésének hátterében, testsúlytól függetlenül. Vércukor terhelés során a 120. percre érdemben csökkenő vércukor érték, hormon elétérések alátámaszthatják a diagnózist. A kezelés nem csupán metformin szedéséből áll, hanem ennél sokkal komplexebb, életmódbeli változtatásokat is igényel.
Fennálló szénhidrát anyagcsere zavar esetén a terhességi cukorbetegség kialakulásának valószínűsége valóban nagyobb.
Gyakori vetélés hátterében ugyanakkor nem csak szénhidrát anyagcsere zavar, hanem véralvadási problémák és immunológiai eltérések, stb. is állhatnak.
Remélem sikerül mihamarabb megtalálni a probléma okát, s Ön is mihamarabb anyai örömök elé nézhet.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

Csökkenő vércukor értékek az OGTT során

Kedves Katalin! Nőgyógyászom elküldött kivizsgálásra Pcos gyanújával, sajnos az inzulinrezisztencia vizsgálat eredménye még nincs kész a terheléses cukorvizsgálat viszont igen. A hormonokkal elvileg nincs emmi baj normális értékűek.Ezáltal szeretném megkérdezni Öntől, hogy mit jelezz ha a 2 órás vércukrom alacsonyabb az éhgyomori cukromnál, sőt az egy órás is alacsonyabb az éhgyomorinál? Ez jelent valamit Ön szerint? nagyon köszönöm válaszát! Üdvözlettel: B.Zs.


Tisztelt B.Zs!

A vércukorterhelés során észlelhető csökkenő vércukorértékek inzulintúlsúlyra, tehát inzulinrezisztencia jelenlétére utalhatnak. Érdemes alaposabban utánajárni, a leleteket PCOS, inzulinrezisztencia kezelésében jártas szakemberrel kiértékeltetni.

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

160 gr CH mellett fogyok, pedig nem kéne

Kedves Dr Nas Katalin, kérném tanácsát a következő problémámra: 60 év feletti ffi vagyok, diabétes betegségem nemrég került megállapításra éhhomi cukorleletem 7,5-8,5 volt MEFORAL 500 tabletta szedése mellett 160g CH diétát kaptam javaslatként 170cm/68kg okán nincs túlsúlyom, egész életemben bőségesen táplálkoztam elhízás nélkül, édességet alig fogyasztottam, a fenti diétázás eredményeként testsúlyom csökken, így a szigoró diétát tartani nem tudom minden olvasható irodalom a túlsúlyos betegeket említi, ez rám nem érvényes nem tudom, mit lehet a követendő táplálkozási tanács az esetemre vonatkozóan? Fáradozását előre köszönöm K.T.


Tisztelt K.T.!

A testsúly csökkenés megállítása mindenképpen célszerű, ehhez a napi szénhidrát bevitel mennyiségének növelését javasolom, a reggeli kivételével az összes étkezését 5-5g szénhidrát tartalommal érdemes növelni a minőségi arányok megtartásával, ez összesen napi 180g CH bevitelét jelenti.
Amennyiben ez sem állítaná meg a testsúly csökkenését, következő lépésben utóvacsora is beiktatható, 15-20g lassú felszívódású szénhidrát erejéig. Fontos, hogy az étrend szénhidrát bevitel szempontjából szigorú, kiegyensúlyozott, minőségileg és mennyiségileg is szabályozott legyen. Mindezek mellett a rendszeres testmozgás is igen jótékony hatású, itt elsősorban izommegtartó, –növelő súlyzós edzésre gondolok (edzések után is szükség lesz 10 gr gyors CH bevitelére).

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

A pajzsmirigy-működés beállítása elengedhetetlen

Tisztelt Doktornő! Inzulinrezisztenciám, pcos, és pajzsmirigy alul működésem van, alacsony progeszteron szintem (6 éve szeretnénk babát, meddőségi kezelésre járunk, páromnak csak lombik lehet. 2 éve inszemináció volt a problémák utána kezdődtek, előtte minden értékem normális volt (kivéve a progeszteron), se pcos, se pajzsmirigy alul működés. Jelenleg kb. 1,5 hónapja paleo diétát csinálok és heti 2x-3x sportolok. Jobban érzem magam, megszűntek a reflux szerű tüneteim, állandó felső légúti betegségek. Vitamint is szedek (Huminiqum, D3 vitamin és Kelp tabletta, Maca gyökér por). Az értékeim diéta előtt: vércukor terhelés előtt: 5,1 vércukor-terhelés 60 perc: 8,8 vércukor-terhelés 120 perces: 6,3 inzulin szint: 4,9 inzulin-120 perces: 40 Szeretném megkérdezni, hogy ez mennyire számít rossz értéknek? Erre nap 500mg Merckformint szedek.  Pajzsmirigy:  T4 szabad frakció: 14,21 T3 szabad frakció: 3,45 TSH: 4,64 Erre Letrox tablettát kaptam, viszont ezt még nem szedem. Olvastam, hogy a pajzsmirigy "vezeték" elzáródása esetén fordulhat elő, hogy a T4 és T3 érték normális, viszont a TSH magasabb. Szeretném megkérdezni, hogy egy pajzsmirigy UH vizsgálattal esetleg ez kimutatható? Szeretném elkerülni a hormon szedését, illetve meggyőződni, hogy nincs más megoldás. köszönettel: C.B.


Tisztelt C.B.!

Inzulinrezisztencia, PCOS esetén a paleolit étrend sajnos nem megfelelő - még akkor sem, ha a tünetek jelenleg jobbak-, mivel nem biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát ellátást, melyek a kezelés szempontjából elsődlegesek.
A 60 perces vércukor értéke kiugróbb, a 120 perces sem csökken vissza a kiindulási értékre. Arányaiban nézve az inzulin szint emlkedés is igen kifejezett. A leletek kiértékelésekor nem csak az abszolút értékek számítanak, hanem a leletek egymáshoz viszonyított aránya, illetve a fennálló panaszok is. A gyógyszeres és egyéb kezelés meghatározása a Kezelőorvos feladata, aki a leletek, a panaszok, a tünetek, a kórtörténet ismeretében állítja be a megfelelő kezelést.
A megfelelő pajzsmirigy működés elengedhetetlen a szervezet alapvető működéseinek fenntartásához, az optimális szénhidrát anyagcseréhez, a babácska megfelelő szellemi és testi fejlődéséhez. Semmilyen pajzsmirigy "vezeték" elzáródásra nem jellemző ez a hormon állás, egyszerűen arról van szó, hogy megfeszített munkával (=magasabb TSH) a pajzsmirigy még képes biztosítani a szükséges szabad hormon szinteket. Gyermekvállaláshoz a 2 mIU/l alatti TSH érték optimális. Pajzsmirigy ultrahang az Ön által vágyott információt nem tudja megadni, de pajzsmirigy működés eltérésének esetén a vizsgálat elvégzése tanácsos.
Mihamarabbi egészséges gyermekáldást kívánok!

Tisztelettel:

Dr. Nas Katalin

Newsletter Powered By : XYZScripts.com