Fuzzipelz története

A viszonylag elviselhető tinikori aknés és hosszú ciklusú menstruációs időszak után 2005-ben, 25 éves koromban kezdődtek a bonyodalmak. Szinte elviselhetetlenné váló aknék miatt Roaccutan kezelésbe kezdtem, amely alatt (hogy ezzel összefüggésben vagy sem, nem tudni, talán nem is fontos) tojás nagyságnyi ciszta keletkezett a jobb petefészkemben. Pár hónap várakozás (és sok fájdalom) után végül 2006 tavaszán megműtöttek.

Az ígért pici vágás helyett egy 20cm-es varrat várt ébredéskor. A nagy ciszta mellett sok kicsit találtak műtét közben mindkét petefészken, az ékresectió után mindkettőn drillinget is csináltak. Diagnózis: PCOS. Talpraállás után hazaengedés, hosszú lábadozás. „Drilling után rendbe jön!”

Olyannyira nem hangsúlyozták ki ezt a dolgot, hogy nem is gondoltam, hogy ez további teendőket igényelne. Annak ellenére, hogy a nőgyógyász (NGY1) cukros kismamák szakértője volt, semmilyen utasítással nem látott el. Persze azon kívül, hogy szedjek fogamzásgátlót.

Az elkövetkező hónapokban bezárták a kórházat, ahol műtöttek, és nem sikerült (vagy nem fektettem bele kellő energiát) felkutatnom NGY1-et. Bár még pár évnek el kellett telnie a megoldásig, talán ez vezetett a megfelelő útra.
Új nőgyógyász – NGY2. PCOS? „Fogamzásgátló!” Hízok, nő a mellem? „Más örülne ilyen kerek idomoknak!” Ciszta? „Elmúlik vagy megműtjük!” (Az szerencsére pont elmúlt). A többedik fogamzásgátló (kis hormontartalmú hüvelygyűrű – fúj!) kipróbálása utáni hüvelyi fertőzés hatására ismét váltottam.

NGY3. PCOS? „Nincs itt semmilyen ciszta!” (Persze, mert fogamzásgátlót szedtem.) Fogamzásgátló? „Minek akar szedni ilyen hormontartalmú retteneteket?” A hüvelyi fertőzésből kigyógyulva és a fogamzásgátló elhagyásának hatására kialakult újabb ciszta miatt döntöttem: nőgyógyászt váltok ismét. (Ekkoriban találtam meg a Szívügy Alapítványt, már kezdtem kapisgálni a dolgot, csak éppen már 2010-et írtunk.)
NGY4 – teljesen felvilágosult a témában, megcsináltatta a szükséges hormonvizsgálatokat, mindent elmagyarázott. Szerette volna, ha megvárom az ő endokrinológusát, az egyre növekvő cisztámmal meg a nyári szabadságát. Sajnos a ciszta miatti fájdalom elharapódzott, nem tudtam kivárni, nem kaptam helyettesítő orvos kontaktot (annak ellenére, hogy fizetős magánorvosi szolgáltatás), úgyhogy elmentem a lakásunkhoz legközelebb rendelő nőgyógyászhoz, ha már a gondosan kiválogatott orvosokkal így vagy úgy befürödtem.

NGY5-höz már leletekkel érkeztem, és eddigre egy Alapítvány által szervezett előadás után már tartottam a diétát. Szerencsémre képben volt, előhúzott a kalapból nekem egy diabetológust, mert az ismerős kollégái közül jobban értett a PCOS-hez, mint az endokrinológusok. Sajnos meg kellett hamar műtenie, viszont ugyanazt a műtétet, amit NGY1 20cm-es vágással ejtett meg, laparoszkópiával meg tudta csinálni, ami nem volt mindegy pl. felépülés szempontjából sem. Műtét után gyerekvállalás lett a téma, addigra megtaláltam a társat hozzá.

A diabetológus elvégeztette a hiányzó vizsgálatokat, felírt metformint, elindította a diétát, és a mozgást. 3-4 hetente ellenőrizték és javították az étrendemet, ez nagyon hasznos volt. Majd egy év alatt lefogytam 20kg-t. Erre sajnos lett egy újabb cisztám (mint megtudtam, nem teljesen függ össze a nagy ciszta a PCOS-sel).

Mire körbejártam a kivizsgálásokat, vérvételeket, hasi ultrahangot, belgyógyászt és visszamentem NGY5-höz, addigra elmúlt szerencsére. Műtétre készültem, és ehelyett látott egy tüszőrepedést, szinte kurjongatott, ahogy odahívta az aszisztensét, hogy nézze meg ő is.

Szerencsére meg is termékenyült, most vagyok a babavárás félidejénél. Egy végigidegeskedett és végigfeszült év után lakásfelújítás alatt érkezett „váratlanul”. Amikor már a Kááli Intézetet szervezték az orvosok.

Már az elejétől nagyon figyel rám NGY5 (gyakorlatilag a pozitív teszt – és újabb kurjongatása – után már jelenésem volt nála) és a diabetológus is online nézi a diétás naplómat. Nagyon hálás vagyok nekik. Kerek egy év alatt sikerült elérni a segítségükkel, hogy spontán teherbe essek, mondhatni, hogy a betegtársakhoz képest könnyen is ment. (Ha az előző 5 évet nem vesszük : )
Szeretném megköszönni az Alapítványnak a kitartó ismeretterjesztő munkáját, ami miatt vettem a bátorságot, hogy harmadjára, negyedjére is orvost váltsak, ami furcsa a mai közszemléletben! A kisbaba születésnapom körül jön majd világra télen, az idei babamoziban már én is benne leszek végre! : )

Fuzzipelz / Flóra

fuzzipelz

Newsletter Powered By : XYZScripts.com