Ariella története

Ez a történet nagyon régre nyúlik vissza…

Nekem jött meg utoljára menstruációm 8-ban az osztályban, utána sose volt normális ciklusom. Igaz nem nagyon vezetgettem, de 28 napra sose jött meg. Szakközép 2. után voltam először nőgyógyásznál, mert nem akartam, hogy véletlen nyaralás alatt jöjjön meg. Nem adott semmit, merthogy fiatal vagyok. De nem küldött tovább sehova.

Fősulin Pécsen elmentem nődokihoz, aki csináltatott hormon vérvételt ciklusom 2 napján is, aztán azt hiszem a Minulet-et írta fel. Majd később elküldött a Nőgyógyászati Klinikára, ahol nőgyógyász-endokrinológusnál voltam, szintén vérvétel, ő a Diane 35-öt írta fel.

Mikor hazajöttem Kecskemétre, elkezdtem dolgozni (kórházban) egy idő után elmentem nőgyógyászhoz, mert nem szedtem a gyógyszert, összevissza jött meg ismét. Már mondtam is, hogy voltam vérvételen, magas a tesztoszteronom. Kérdezte a doki (amúgy sokak szerint a legjobb nőgyógyász, sokmindenkit segített, hogy babás legyen, de ugye nőgyógyász, nem endokrinológus…), hogy szeretnék-e babát vagy nem, mert arra ír fel gyógyit. Akkor még nem, nem is ismertem férjem. Újból Diana35-öt szedtem, egészen 2007. májusáig. Kb. 2-2,5 évig.

2008 augusztusában volt az esküvőnk, olvastam itt-ott, hogy 3 hónapot kell várni a gyógyi és a babaprojekt között. Persze összevissza jött meg ismét. Az esküvő hetén, hétfőn elmentem nőgyógyászhoz, 40 napja nem jött meg (vezettem naptárt), mondtam nem szeretném, hogy véletlen az esküvőre megjöjjön. Persze előbb elküldött terhességi tesztre, tudtam nem lehetek babás, mert védekeztünk. Pozitív lett érdekes módon. Aztán UH-on nem láttak semmit. Ekkor nyitottam is topikot az nlc-n, sokan gratuláltak a babához, de persze nem volt baba sehol. Kaptam Duphaston-t, ami akkor se árt, ha babás vagyok. Még a lagziban is bekaptam egy szemet… Így esküvő után csütörtökön jött meg, nászút előtt egy nappal.

Telt-múlt az idő, gondoltam, majd csak összejön a babó, várok egy ideig, folsavat 2008. május óta szedtem. Szilveszter előtt 2 nappal pecsételésem volt, ilyet még nem tapasztaltam. Szilveszterkor elmentem dokihoz, megvizsgált, negatív terhességi teszt, mondta januárban kérjek beutalót vérvételre. Meglett az eredmény: persze tesztoszteron magas, többit nem tudom, mert utánanéztem, az volt írva ciklusfüggő. Felírta a Clostilbegyt-et. Aztán ha megjön, 2. naptól szedni, 12-14 npon UH. Egyből rákattantam a Clostys- topikra az nlc-n. Itt jött Bibic nickű kedves topiktárs, és mondta menjek el inkább endokrinológushoz. Közben a www.pco-szindroma.hu-ra is ráakadtam nlc-s lányok segítségével, megcsináltam a tesztet, kezdtem gyanakodni, hogy én is sorstárs vagyok. Bejelentkeztem endokrinológushoz (Naszódy dr.), aztán meggondoltam magam, hátha a Closty segít mégis…. Beszedtem UH, aztán még 2x, lett egy 20 mm-es tüszőm, (igaz eü. fősulit végeztem, volt anatómia, élettan, minden, de naívka úgy gondoltam, szerelmeskedés jó időben, kész a baba, nem az hogy nincs peteérésem, tüszőnek kell nőni, megrepedni, stb…), ami nem repedt meg. Ekkor felírt tüszőrepesztő szurit, délután spuri a gyógyszertárba, vissza, egy nővérrel beadattam 2 ampullát. És vártam a csodára. Mondták tuti megérzem, de semmi. Ja amúgy nőgyógyász mondta akkor menjek vissza, ha babás leszek, vagy ha megjön. Nem mentem vissza több, mint fél évig…

2009.februárjában mentem el endokrinológushoz, aki a laboreredményeim (többek között: alacsony progeszteronszint,a mi peteérés hiányára utal, FSH-LH arány nem 1:1, magas tesztoszteronszint, UH eredményem (számos apró folliculus) és tünetek (hízékonyság, szőrösödés pattik) alapján megerősítette az általam is vélt diagnózist a PCO szindrómát. Fel is írt 2×1000 Meforalt, valamint a pajzsmirigy alulműködésemre Letroxot. Mozogni addig is mozogtam (fitneszezek, jó időben biciklivel járok munkahelyre, hidegben gyalog), étrendemen változtattam, mert a PCOS-oknál a hármas kezelés hozhat eredményt. Mozgás, diéta, gyógyszer.

Pár hónap elteltével rövidültek a ciklusaim, max 32 naposak lettek és lett peteérésem is, ami előbb hőmérőzéssel tudtam meg, majd a vérvétel eredmény is alátámasztotta, fogytam is valamennyit.

Fél év hármas kezelés után továbbléptünk. A PCOS hamar kiderült (mármint a babaprojektnélmert ugye régebben nem ismerték fel), de utána még más dolgok is. Sok mindenen mentünk keresztül, végül 2011 novemberében a 2. lombikunk sikeres lett és 2012 augusztusában megszülettek ikerbabáink. Hogy ők létrejöttek és egészségesek lettek, több mindenki segített. Köszönet illeti többek között Dr. Naszódy Péter endokrinológust, Dr. Krizsa Ferencet és a budapesti Kaáli Intézet munkatársait, Dr. Raskó Endrét (aki megmentette az életünket 23 hetes kismamaként, mikor elpattant egy ér a hasamban), Dr. Szabó Gábor szülész-nőgyógyászt, Palócz-Kósa Csilla szülésznőt, Dr. Rasztik Mária aneszteziológust (aki nagyon kedves volt a műtőben).

Newsletter Powered By : XYZScripts.com